Ocenění Regionální potravina získal i Bundáš - ořechový kozí sýr výrobce Jana Junka.

Ocenění Regionální potravina získal i Bundáš - ořechový kozí sýr výrobce Jana Junka. | foto: Pavel Němeček

Porota ocenila regionální lahůdky. Uspěl med, bůčková roláda i kozí sýr

  • 0
Spotřebitelé jsou stále více ochotni zaplatit za výrobky ze své lokality výrazně vyšší cenu než v supermarketech. Uvedli to vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2014, kde uspělo devět z 86 přihlášených produktů. Mezi nimi například bůčková roláda, med či zelný salát.

"Mošt se vyrábí bez chemie, neředí, nefiltruje a nesladí. Jen se šetrně pasterizuje," řekl Jaroslav Hruška, majitel moštárny Stvolny, který získal ocenění v kategorii nápoje.

Se svým medovicovým lesním medem z Českého lesa také uspěl Jaroslav Lstibůrek z Pasečnice na Domažlicku.

"Většinu medu stále používáme na výrobu medoviny a vín. Tím, že jsme nuceni jej co nejvíce ošetřovat, abychom aroma medu dostali až do výrobku, tak se o něj musíme nadstandardně starat. Takže my ho všechen zachlazujeme a velkou část zamražujeme. A právě ten jsme přihlásili do soutěže," řekl podnikatel.

V soutěži se chtěli svými výrobky pochlubit také pracovníci minimlékárny Milknatur z Líní u Plzně.

"Naši největší odběratelé jsou hlavně ženy do 35 let s dětmi, které chtějí zajistit potomkům bezpečnou a zdravou výživu a nebojí se do toho investovat peníze. A tato skupina posiluje," uvedl František Sikyta, šéf farmy a minimlékárny, která zvítězila s BIFI nápojem.

V kategorii masných výrobků vyhrála bůčková roláda z Jatek Blovice a klobása od firmy Plzák z Plzně. V mléčných výrobcích pak Bundáš - kozí sýr ořechový z farmy Jana Junka z Přimdy.

Mezi pekaři zvítězily Zelňáky od plzeňské firmy PEKO, mezi cukráři pak šumavský medový špalíček ze Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy, z ovoce a zeleniny pak křimický zelný salát s křenem od Jaroslava Lobkowitze.