Vladimír Ilgner ve svém šťáhlavském minipivovaru vaří ležák Radouš

Vladimír Ilgner ve svém šťáhlavském minipivovaru vaří ležák Radouš | foto: Petr Ježek, MF DNES

Nový pivovar ve Šťáhlavech uvaří ležák Radouš, bylinkové i irské pivo

  • 2
Na mapu západočeských minipivovarů přibyl další. Své pivo budou mít brzy Šťáhlavy. Jmenovat se bude Radouš. Ve stejnojmenném pivovárku ho vaří jeho majitel a sládek v jedné osobě Vladimír Ilgner.

Ilgner si před lety ve Šťáhlavech pořídil moštárnu. Stále ji provozuje, ale časem si prý uvědomil, že když se chce výrobou nápojů živit, musí mít k moštům ještě něco jiného.

"Před třemi lety jsem se definitivně rozhodl, že tu vybuduji i pivovar. Nechal jsem si udělat scezovací káď, zbytek jsem si už nějakým způsobem dodělal. Měl jsem měděný kotel s plynovým otopem, což byl ideální stav na várku o sto litrech," popsal Ilgner.

Ale sto litrů piva vyrobených najednou se mu zdálo málo. Proto stále toužil po byť malém, ale profesionálním pivovaru. "Nebaví mě někde přelívat z hrnce do hrnce, nechci mít levné čerpadlo, které když nepůjde, tak to dočerpám ručně. Takhle ne. Já chci, aby vše fungovalo," vysvětlil majitel i vrchní sládek v jedné osobě Vladimír Ilgner.

Čím chce být jiný, než ostatní výrobci piva v širokém okolí? Teď mu zrají tři várky klasického ležáku plzeňského typu, ale při výrobě používá jiný kmen kvasnic než většina pivovarů v okolí, má i jiné složení sladu.

"Nejsem zaměřen jen na klasickou dvanáctku, ale do speciálních piv nebudu přidávat žádné tresti kvůli příchuti. Já si vytvořil základní čtyři typy příchutí rovnou z bylin. A kromě toho dělám ještě staut, černé pivo irského typu," přiblížil Ilgner.

"Vypadá to, že první pivo bych mohl mít hotové začátkem července. Jestli to stihnu, premiéru bych možná mohl mít na dýšinských pivních slavnostech 24. a 25. června," uzavřel Ilgner.