Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejvíc z celého Česka se přejídají lidé na Plzeňsku

  • 6
V Česku se necelá pětina strávníků pravidelně přejídá. Spíš než kvalita nebo pestrost stravy je pro ně důležitá velikost porce. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Edenred, která zkoumala stravovací návyky Čechů, a to i v jednotlivých regionech. Ukázalo se, že nejvíc "otesánků" je v Plzeňském kraji.

Průzkum rozdělil strávníky na pět typů - vyrovnané strávníky, věčné dietáře, stravovací pragmatiky, pro něž je nejdůležitější při výběru poměr množství/cena, gurmány a otesánky, pro které je na prvním místě množství jídla.

Typy strávníků v ČR a na Plzeňsku

Gurmán
na Plzeňsku 17,5 %
průměr v ČR 17, 7 %
Vybírá si zásadně podle chuti, záleží mu na kvalitě surovin

Otesánek
na Plzeňsku 14,9 %
průměr v ČR 7,8 %
Na prvním místě má množství jídla

Stravovací pragmatik
na Plzeňsku 26,2 %
průměr v ČR 30,1 %
Vše poměřuje podle koeficientu množství/cena

Věčný dietář
na Plzeňsku 6,1 %
průměr v ČR 6,7 %
Na obalech potravin ho zajímá jediné - energetická hodnota

Vyrovnaný strávník
na Plzeňsku 35,4  %
průměr v ČR 37,9 %
Snaží se jíst zdravě, často volí zeleninu, ale nevyhýbá se ani masu

Podle Daniely Pedret, marketingové ředitelky společnosti Edenred, která je jednou z tuzemských poskytovatelů stravenek,  je hodně důležitá velikost porce kromě Plzeňského také pro lidi v Jihočeském kraji. "Milovníků velkých porcí je tam přesto o něco méně než na Plzeňsku," zdůraznila Pedret.

"Lidé mají stále zafixováno, že když už si něco zaplatí, musí sníst všechno, co mají na talíři," jmenuje možnou příčinu přejídání odbornice na výživu Alena Rauová z plzeňského pohybového studia J&A.

Zároveň před takovým přístupem stejně jako lékaři varuje. "Nadměrný příjem potravy se projeví zpravidla růstem váhy. Záleží samozřejmě i na tom, jak to přejídání vypadá, na složení stravy," popsala. Podle ní se ale lidé zpravidla přejídají klasickými českými jídly - tučnými nebo smaženými, doprovázenými zahuštěnými polévkami.

Přílišné porce pochopitelně přinášejí zdravotní rizika - zvýšení cholesterolu, zvyšování krevního tlaku nebo hladiny cukru v krvi. Důkazy přinášejí i lékařské statistiky. Lidé v Plzeňském kraji trpí téměř všemi druhy rakoviny častěji než jinde v republice.

Z průzkumu společnosti Edenred vyplynulo také, že na Plzeňsku je méně lidí, kteří na jídle šetří, a při výběru je pro ně stěžejní cena. "Západočeši se nechtějí na jídle šidit," konstatuje Daniela Pedret. Těchto stravovacích pragmatiků je v kraji 26,2 % (v republice 30,1 %).

Průzkum se uskutečnil na podzim 2010 na vzorku více než deseti tisíc lidí.