Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Přibývá lidí, kteří chtějí na Štědrý den zajít do restaurace

  17:55aktualizováno  17:55
Nejdříve večeře s rodinou, pak dárky a nakonec televize s vánoční pohádkou nebo s oblíbenými Pelíšky. To je česká vánoční klasika. Rok od roku ale přibývá lidí, kteří na Štědrý den zamíří do hospody či restaurace. Přestože většina hospod a restaurací má na Štědrý den zavřeno, najdou se i výjimky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Na hosty každoročně čeká třeba koktejlový bar Amigos na Americké třídě v Plzni.

„Na Štědrý den otvíráme v devět hodin večer, každý rok máme plno. Protože jsme koktejlový bar, tak kapra u nás lidé nenajdou, ale vánoční teplý punč určitě ano,“ popsala obchodní manažerka baru Pavla Boháčová.

Na Štědrý den podle ní v baru panuje trochu jiná atmosféra. „Lidé mají slavnostnější náladu, atmosféra je přívětivější, lidé nikam nechvátají, sdělují si, co dostali od Ježíška, více se usmívají,“ přiblížila Boháčová. Podle ní jsou vánočními hosty lidé všech generací, ale nejvíce chodí odhadem třicátníci a čtyřicátníci. Přicházejí prý v párech i ve skupinkách.

Vánoce jsou podle ní i dnem s větší tržbou. „Není to jako ve všední den, dá se to porovnat s pátkem nebo sobotou,“ dodala manažerka baru, který je vyhlášený tím, že dělá vedle vlastních koktejlů z nápojového menu i nápoje podle chuti lidí, kteří si mohou nadiktovat, co chtějí ve sklenici mít.

Hospoda U Havránků v Doubravce má na Štědrý den otevřeno do 16 hodin. Podle obsluhy přicházejí hlavně štamgasti - chlapi a otcové s malými dětmi, kteří nechávají partnerky doma připravovat štědrovečerní večeři. Hospoda ten den nevaří, přesto je prý vždy plno.

Otevřeno má večer na Štědrý den i plzeňská restaurace In Café na Americké třídě.

Podle Václava Stárka, presidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky, lidí, kteří tráví Štědrý den v restauraci nebo v hotelu, v posledních letech přibývá.

„Je to trend, který byl dříve jen v hotelech, kam si lidé chodili užít vánočního klidu bez klasického shonu spojeného hlavně s vařením. „Poslední dobou se trend přesouvá i do restaurací. Týká se to většinou lidí, kteří nemají malé děti. Někteří využívají hospod i přes den k setkávání s přáteli a se známými,“ popsal Stárek.

Mít otevřeno se vyplatí

Hospody jsou podle něj otevřené proto, že reagují na zájem lidí. „Restaurace nikdy neotevře, aniž by k tomu měla nějaký důvod. Pravděpodobně to provozovatelé vyhodnocují tak, že se jim vyplatí mít otevřeno i na Štědrý den,“ uvedl.

Některé restaurace ale vyslyší své zaměstnance a dopřejí jim volný Štědrý den v kruhu rodiny. Příkladem je restaurace Žumbera nebo Uctívaný velbloud v Plzni.

A proč lidé míří o Vánocích z domova? „Hlavním důvodem je, že chtějí mít pohodu. Nejefektivnějším řešením je, když se rodina sbalí 23. prosince a odjede do hor a vrátí se až po Silvestru. Pro čím dál víc lidí jsou to ideální Vánoce,“ popsal Stárek.

Dalším důvodem, proč lidé míří do hospod či restaurací, je fakt, že ne každý si dokáže udělat doma jídlo. „Všichni nejsou kuchaři,“ uvedl Stárek. Hosty podle něj také táhne příjemná atmosféra. „Jsou lidé, kteří se o Štědrém dnu chtějí scházet,“ myslí si president asociace.

Přesto například pro hotel U Zvonu v Plzni je Štědrý den jediným dnem v roce, kdy má takzvaný Strakův hotel zavřeno a neubytovává ani hosty. „Zůstává jen ochranka,“ uvedla vedoucí recepce Ivana Závorková. Podle ní je to reakce hotelu na návštěvnost, která bývala na Štědrý den nízká. „Dalším důvodem uzavření je, že majitel umožňuje zaměstnancům, aby mohli být všichni doma s rodinou,“ uvedla Závorková.

Pro české hosty je uzavřený i Parkhotel v Plzni-Borech, který kolem Štědrého dne celý obsadí němečtí klienti. „Spolupracujeme s německými cestovními agenturami a ty v tento čas všech 150 pokojů obsadí,“ uvedla pracovnice recepce. Němečtí hosté podle ní přijíždějí většinou na několik dní.

Stále populárnější je i dovoz jídla domů. „Existuje spousta domácností, které večer přijedou domů, zvednou telefon a do dvaceti minut mají jídlo na stole. Při cenách restaurací, které se kvůli velké konkurenci drží poměrně nízko, se to rodinám vyplatí,“ míní Stárek.

Jídlo v Plzni rozváží třeba restaurace Flóra. Na Štědrý den má ale zavřeno. „Jednak proto, aby si zaměstnanci mohli užít svátky s rodinou, ale i proto, že Plzeňané o objednávání vánočního menu zájem moc nemají,“ sdělil jeden z pracovníků restaurace.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.