Majitel farmy v Soběsukách u Nepomuku Václav Silovský ukazuje hovězí maso, díky

Majitel farmy v Soběsukách u Nepomuku Václav Silovský ukazuje hovězí maso, díky kterému je rodinný podnik vyhlášený i na Moravě. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Majitel rodinné farmy: Na hovězí steaky k nám lidé jezdí až z Moravy

  • 3
Úspěšný rodinný podnik provozují už osm let manželé Silovští ze Soběsuk u Nepomuku. Na farmě chovají kanadské krávy plemene Aberdeen Angus. Na hovězí speciality – obří hovězí steaky, grilovaná hovězí žebra, roastbeefy, paštiky a karbanátky – sem hosté jezdí až z Prahy nebo z Moravy.

"Hostům stačí popojít jen kousek od restaurace a vidí naše stáda, jak celoročně žijí na okolních pastvinách a živí se pouze čerstvou trávou nebo slámou," říká majitel restaurace Václav Silovský.

Farmu v Soběsukách založil jeho otec s přítelkyní před čtrnácti lety. Z původních deseti březích krav, které si dovezl z Kanady, se stádo postupně rozrostlo na současných 450 kusů. "Letos k nim přibylo dalších 150 telat," pochlubí se Silovský mladší.

Maso z poražených zvířat putuje rovnou na talíře rodinných restaurací v Soběsukách a v Plzni. Nejoblíbenější na jídelníčku je prý steak ze svíčkové. I když za 200 gramovou porci zaplatí hosté kolem tří set korun, gurmáni a milovníci kvalitního masa si takovou pochoutku nenechají ujít.

I hamburgery jsou bio

Plzeňská restaurace v Pražské ulici je specializovaná výhradně na steaky. V Soběsukách se servírují i grilovaná hovězí žebra, roastbeef, paštiky a karbanátky.

"Ty nabízíme i v našem rychlém občerstvení v černické Olympii. Burgery jsou stoprocentně masové a maso pochází také z naší bio farmy," potvrzuje Silovský. S bio hovězími karbanátky teď míří i do centra Plzně, nový podnik otevře příští pátek na Americké třídě.

Kromě restaurací, bufetů a prodeje plemenných býků dalším chovatelům živí rodinu Silovských také prodej čerstvého hovězího masa a uzenin. Obojí je možné koupit přímo v Soběsukách.

"Hodně návštěvníků se u nás naobědvá, navečeří a ještě si odveze maso a uzeniny domů na další zpracování," říká Silovský mladší.

Další pravidelní konzumenti si navykli masové špekáčky a taliány ze Soběsuk kupovat každou druhou sobotu na Plzeňských farmářských trzích u Mlýnské strouhy nebo ve Farmářských obchodech v Lobezské ulici a Šafaříkových sadech.

Maso a uzenářské dobroty dodávají Silovští také do sítě farmářských obchodů Český grunt, který má prodejny v Praze, Písku, Táboře, Příbrami, Českých Budějovicích. "Právě pro prodejny jsme začali připravovat delikatesy, jako jsou paštiky, hovězí maso ve vlastní šťávě, dršťkovou polévku ve sklenici, vývar i zavářku do polévky," dodává Silovský.