Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři a číšníci nepracují v oboru, odradí je směny za málo peněz

  8:50aktualizováno  8:50
Jen minimum absolventů středních škol zaměřených na hotelnictví a cestovní ruch z Plzeňského kraje odchází pracovat do oboru, který vystudovali. Podle zkušeností jich je pouze mezi 20 a 40 procenty, zbylí míří buď na vysoké školy, nebo pracovat v úplně odlišném odvětví.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zástupci škol kvůli tomu iniciovali workshop, jehož se zúčastnili i zástupci ministerstva školství a jehož cílem je situaci zlepšit.

„V současné době chybí podle statistik jen v západních Čechách asi 490 kuchařů,“ upozorňuje na alarmující stav Jana Linhartová, jednatelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

„V posledních pěti letech zůstává v oboru zhruba pětina absolventů,“ líčí své zkušenosti ředitel plzeňské hotelové služby Miroslav Široký.

Stěžejním důvodem je podle něj charakter práce. „Největší nápor je v době, kdy se ostatní baví, tedy v pátky a soboty a po večerech,“ vysvětluje si Široký nízký zájem o zaměstnání v oboru.

Ještě před patnácti lety na jeho škole převažovaly jednoznačně dívky. „Ale kdo chce, aby jeho manželka jezdila z práce v deset hodin večer?“ pokládá řečnickou otázku Široký.

Studenti neumí pracovat pod stresem, říká ředitelka školy

O mnoho lepší situace není ani na Střední odborné škole a učilišti Horšovský Týn. Zatímco u jiných oborů na škole odchází do praxe většina absolventů, u oboru kuchař - číšník to může být odhadem třetina.

„Jsou to směnné provozy za málo peněz,“ krčí rameny ředitel školy Václav Švarc a dodává, že větší peníze nabízejí i šroubárny. „V okamžiku, kdy nebudou v oboru peníze, absolventi do něj nepůjdou,“ uvedl Švarc.

Ředitel Miroslav Široký zaznamenal, že ochota pracovat v hotelnictví klesá již během studia. I kvůli tomu, že si studenti mohou vyzkoušet, co práce v oboru obnáší.

Jana Linhartová mu přizvukuje. „Někteří mají úplně jiná očekávání. Neumí pracovat pod stresem. Navíc kvůli školskému zákonu by ani povinnou praxi neměli dělat o víkendech, přitom ve všech hotelích a restauracích se o víkendech a ve svátky pracuje,“ zamýšlí se Linhartová.

Plzeňská restaurace U Majáku alespoň dělí učně na dopolední a odpolední směnu. „Nemusím mít všechny na ranní směnu, když největší frmol je večer. Někdy je to ale problematické, někteří z nich dojíždějí,“ vysvětluje manažer restaurace Bohumil Rydrych a dodává, že nabízí i možnost brigády o víkendech nebo večer, když se konají větší akce. Zájem ale není příliš velký.

Nedostatek absolventů už se projevuje i přímo v praxi. Podle Tomáše Moravce z plzeňské pobočky Úřadu práce patří kuchař a číšník mezi zaměstnavateli poptávané profese.

„Firmy shání spoustu zaměstnanců v různých profesích. Dlouhodobě je nedostatek obchodních zástupců, prodavačů, ale i kuchařů,“ sdělil Moravec.

Podle Miroslava Širokého je obdobná situace také v Rakousku a Německu, kam také část absolventů hotelových škol míří.

„Zaměstnavatele už často ani nezajímá, zda je člověk v oboru vyučený nebo co umí, stačí, že je ochotný nastoupit,“ říká Široký s tím, že po absolventech, které práce baví a jsou ochotni se dále vzdělávat, zaměstnavatelé okamžitě sáhnou. Rozhodně se o uplatnění nemusejí obávat.

„My se snažíme ty, kteří o obor mají zájem, dále motivovat. Sháníme pro ně praxe v zahraničních provozech a v těch nejlepších českých. Musí si to ale zasloužit, rozhodně to není automatické,“ uzavírá Jana Linhartová.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Obec Modrava na Šumavě.
Češi se vracejí na Šumavu, na dovolenou jich přijíždí čím dál víc

Šumavě každým rokem po tisících přibývají návštěvníci, přijíždějí z jiných koutů České republiky, ale i ze zahraničí. Navíc zůstávají déle, zatímco dříve...  celý článek

(ilustrační snímek)
V lomu u Stodu se utopil mladý muž, potápěč ho našel až v noci

Osmnáctiletý plavec přišel o život ve středu večer v lomu v Hradci u Stodu na Plzeňsku. Jeho tělo záchranáři dlouho nemohli najít, povolali vrtulník a také...  celý článek

Světově uznávaný dětský neurolog Václav Vojta.
Neurolog Vojta uzdravil tisíce dětí, uznání ale dosáhl až v emigraci

Světoznámý lékař Václav Vojta, od jehož narození právě uplynulo sto let, vracel zdraví dětem s mozkovou obrnou. Kromě úspěchů ale zažil i nátlak komunistů a od...  celý článek

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
PODPORA ODDĚLENÍ NÁKUPU - junior (Plzeň)

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 24 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.