Nový šťáhlavský minipivovar se jmenuje Radouš. Jeho majitel Vladimír Ilgner počítá s ročním výstavem 25 hektolitrů piva.
Minipivovaryv Plzeňském kraji Dobřany Kout na Šumavě Plzeň Rokycany Stříbro Šťáhlavy Železná Ruda |
Při sobotním slavnostním naražení prvního tanku si hosté pochutnávali na trojlístku piv - světlém ležáku plzeňského typu Pilsner Ilgner, dále na barevnějším Novém ležáku a Radoush Stout - černé pivo irského typu . A na spilce ještě kvasí novinka - Viliem Šejkspír. Pivo originálního jména i složení.
"Pro někoho světlý, pro jiného polotmavý intuitivní ležák," říká Ilgner. Tvrdí, že s každou další várkou překvapí nefiltrovaný a nepasterovaný Šejkspír něčím novým.
"Jeho složení bývá ovlivněno momentálním psychickým stavem sládka," vysvětluje s úsměvem Ilgner. A slibuje, že na podzimní plískanice navaří ještě speciály z opravdových bylinek. "Nejsme totiž zastánci používání extraktů a barviv," prohlašuje sládek ze Šťáhlav.
Nejmenší minipivovar v kraji zde sídlí na návsi. Kousek od kruhového objezdu.
Po téměř sto letech vaří pivo opět i v Rokycanech
Ve čtvrtek odpoledne zahájil provoz i minipivovar U Stočesů v Rokycanech. Po 84 letech tak byla ve městě obnovena tradice vaření piva.
"Poslední měšťanský pivovar byl v Rokycanech uzavřen v roce 1927," říká spolumajitel pivovaru u Stočesů Tomáš Grimm.
Hosté si zde mohou standardně vybrat ze čtyř druhů piv plzeňského typu - spodně kvašených ležáků. Světlou dvanáctku Patriot, světlou Stočeskou jedenáctku, polotmavou dvanáctku Řepiš a tmavou dvanáctku Hutník. Na akce a o víkendech budou na čepu i speciály a různě ochucená piva. Při čtvrteční premiéře to byl pšeničný Weizengrimm a meruňkové pivo. Roční kapacita UStočesů je 400 hektolitrů.
"Při velkém zájmu se můžeme rozšířit na dvojnásobek," slibuje Tomáš Grimm.
Plzeňský pivovarský expert Josef Krýsl očekává, že v kraji může během pěti let vzniknout ještě asi deset dalších minipivovarů. "Je to přirozená reakce na globalizaci velkých pivovarů. Konzumenti chtějí vědět kdo, z čeho, jak a kde pivo navařil. Když vidí výrobu v minipivovaru na vlastní oči, tak mají k pivu větší důvěru," konstatuje Krýsl. Připouští však, že trh minipivovarů se zahušťuje.