Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři z deseti šidí. Inspekce pořád řeší hříšné restauratéry

  18:05aktualizováno  18:05
Česká obchodní inspekce odhalila při kontrolách restaurací, bister a stánků s občerstvením v západních Čechách řadu prohřešků. Provozovatelé podniků své štamgasty často šidí. Inspektoři zjistili problém při každých čtyřech z deseti kontrol. Za sebou jich mají přes 250.

Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku. | foto: ČOI

Ve čtvrtek inspektoři kontrolovali v centru Plzně. Před polednem zamířili na předzahrádku restaurace v Kopeckého sadech, kde si objednali kávu, pivo i panáčky něčeho tvrdšího.

"Máme vlastní čerstvé bramborové lupínky, k pivu jsou výborné," nabízí číšník hostům. I je si zákazník objednává.

Za chvíli obsluha přichází. Postupně vše staví na stůl. Jako poslední přináší misku s bramborovými plátky. Platíme. Číšník přináší účtenku, jednotlivé položky jsou v ní přesně rozepsané. Po vrácení peněz ale host říká číšníkovi, aby nikam neodcházel.

"Jsme z České obchodní inspekce. Můžete nám sem poslat provozního," říká inspektor a společně s kolegou ukazují průkazy.

Po chvíli přichází provozní. Za chvíli přináší tři cejchované odlívky na tvrdý alkohol, do kterých inspektor přelévá lihovinu ze skleniček, v nichž je podávána hostům.

Zkušeně přelévá z první, ani kapka neukápne vedle, v odlívce s cejchem je lihoviny dokonce o trošku víc, než by ve velkém panáku mělo být. Minimálně na rysce jsou hladiny i u zbývajících dvou frťanů.

V normě jsou i oba půllitry s pivem. 

"Kontroloři jsou u nás skoro každý den. Naposledy tu byli v neděli, předtím asi před dvěma týdny. Jak hlídáme míry u nápojů a lihovin? Nutná je neustálá kontrola a připomínání lidem za barem každý den, že jsme tady pro hosta a pro jeho spokojenost," říká provozní Miroslav Lev.

Předražili třikrát za sebou

Problém ale nastává, když druhý z inspektorů jde do kuchyně a tam převažuje před zraky personálu porci bramborových lupínků, kterých byla plná přinesená miska. Podle jídelního lístku jich mělo být 200 gramů, váha ale zastavila na 125 gramech.

"Zatím k tomu nedokážu nic říct, musím zjistit, co se stalo," říká provozní Lev, než s ním inspektoři začnou sepisovat protokoly.

O letošních prázdninových kontrolách inspektoři stále zjišťují okrádání zákazníků, kdy je pod míru pivo nebo víno, u oblíbených hranolků chyběla i čtvrtina deklarované hmotnosti. Například na Boleveckém rybníku zjistili u stejného stánku předražení nákupu třikrát za sebou.

"Na hradech, zámcích nebo v muzeích nedostatky téměř nezjišťujeme," upozorňuje šéf inspektorů v regionu Jan Řezáč.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Plzeňský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

František Křižík ve své laboratoři ve 20. letech.
I vynálezce Křižík dělal klukoviny, s Klostermannem chodil tajně kouřit

Před 170 lety se na Klatovsku narodil vynálezce a průmyslník František Křižík. Rád vzpomínal na svého kamaráda z dětství - budoucího spisovatele Karla...  celý článek

Pervitin
Dealer nabízel pervitin za peníze i za sex, protislužbou platil i muž

Kriminalisté obvinili čtyřicetiletého Plzeňana z obchodování s drogami. Podle nich narkotika prodával nejen za peníze, ale přijímal i „poplatek“ v podobě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.