Návštěvníci Grand Restaurant Festivalu se mohou těšit na řadu delikates. Vybrat si mohou menu v různých cenových kategoriích. (Ilustrační snímek)

Návštěvníci Grand Restaurant Festivalu se mohou těšit na řadu delikates. Vybrat si mohou menu v různých cenových kategoriích. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Festival delikates láká na křepelku s nádivkou či čokoládový fondant

  • 0
Řadu vynikajících specialit ochutnají návštěvníci Grand Restaurant Festivalu, který se letos v Plzeňském kraji uskuteční už počtvrté. Do akce, která potrvá od 15. ledna do 28. února, se zapojilo devět restaurací.

Pošírovaný humr, křepelka pečená s olivovou nádivkou nebo čokoládový fondant přelitý vanilkovou omáčkou. To jsou některé z delikates, které budou moci okusit lidé v rámci Grand Restaurant Festivalu. Festivalové degustace se nabízí za zvýhodněné ceny. V kraji se letos zapojilo devět restaurací oproti loňským šesti.

"Jsem rád, že se v Plzeňském kraji zapojí letos více restaurací. V jejich nabídce cítím kreativitu, je opravdu z čeho vybírat," hodnotil Pavel Maurer, který za festivalem stojí.

Zároveň si však uvědomuje, že je třeba stanovit maximální počet restaurací. Pokud by jich bylo příliš, jejich kapacity by se nevyčerpaly. Plzeňané jsou podle něj v tomto ohledu trochu specifičtí. "Plzeň je trochu ostražitější. Například na severní Moravě, kde je podle mého názoru situace mnohem horší, lidé mají hlouběji do kapsy a jídlo si více užívají. Baví je," míní Maurer.

Během loňského ročníku se prodalo v kraji více než tisíc degustací. Letos by číslo mohlo být s ohledem na vyšší počet restaurací ještě vyšší.

Návštěvníci si musí předem rezervovat místa i menu

Lidé si na vybrané speciality mohou vyrazit například do Angus Steak Housu nebo restaurací Budino, La Provence El Cid, z mimoplzeňských se přidal i podnik U Štěpána ve Vojeticích. Všechny podniky jsou uvedeny v TOP 100 v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant.

Lidé si mohou vybírat z jedno, dvou nebo tříchodové degustace v ceně 200 až 600 korun. Všechny restaurace nabízí vždy pokrmy v "kategoriích" Mistrovský kousek šéfkuchaře, Nejlepší jídlo od maminky a Farmář & tradice/Tradiční specialita.

"Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země a to za symbolické ceny," vysvětluje Maurer s tím, že kromě kvalitních restaurací chce letos festival propagovat také farmy a tradiční suroviny v daných regionech.

Festival potrvá od 15. ledna do 28. února. Lidé, kteří chtějí zakusit kulinářskou lahůdku, si musí na internetových stránkách předem rezervovat místo a vybrat si pokrm, o který mají zájem. Více informací najdete na webových stránkách www.grandrestaurantfestival.cz.