První zákazníci navštívili obchod na Slovanech v úterý. "Jdu tátovi pro taliány. Jako malej kluk je dostával za odměnu," prozradila jedna z prvních nakupujících Kateřina Halíková. Čilá sedmdesátnice se ještě zajímala o původ vajíček, a z čeho je vyrobený smetanový krém Šumaváček. To, že se od loňska pyšní titulem Regionální potravina Plzeňského kraje, ji potěšilo.
"Důležité je, aby chutnal našemu Benovi," prohlásila paní Halíková. A vysvětlila, že její jezevčík sní jen to, co je dobré. "Je takový gurmánský barometr," dodal její manžel.
Vedle vajíček, uzenin a bio hovězího šly na odbyt i sýry z kravského a ovčího mléka z Horského statku Abertamy nebo kozí sýr z farmy Březí. "Průběžně budeme sortiment rozšiřovat," ujistil nakupující provozovatel obchodu Tomáš Popp.
O otevření prodejny uvažoval od loňského roku, kdy se v Plzni začaly konat farmářské trhy jednou měsíčně. Od dubna do prosince je navštívilo na 30 tisíc lidí. Někteří si už nestihli koupit to, pro co přišli. Letos se konají každou druhou sobotu.
"Čtrnáctidenní odstup je optimální. Zboží je k dostání ještě půl hodiny před koncem trhů," konstatuje Tomáš Popp. Farmářské trhy u Mlýnské strouhy budou pokračovat i nyní, po otevření obchodu v Lobezské ulici.
Farmářský obchod funguje i v Praze.