„Farmářské trhy zůstávají minimálně i v této sezoně na náměstí Republiky. Začínat se bude vždy v 8 a končit ve 12 hodin,“ uvedl Tomáš Popp z občanského sdružení Envic, které trhy pořádá.
To se snaží vytvářet prostor a podmínky pro prodej kvalitních tuzemských sezonních potravin. „Nechystáme v pořádání trhů žádnou revoluci. Držíme se svých zásad, kam patří důsledný výběr prodejců a výrobců v jednom, vytváření příjemné atmosféry, oživování centra města Plzně, podpora lokální ekonomiky. Přesto v letošním roce přivítáme několik nových prodejců. Ti doplní stávající sortiment o nové produkty - klíčky, raw dobroty či zeleninové hořčice,“ vysvětlil Popp.
Na prvním trhu se představí pekaři ze tří pekáren - Rendl ze Sušice, Zídek z Plzně a Dobřanské pekařství. Koláče a kávu připraví i Anděl Station z Plzně. Kuřata a krůty přiveze farma Zephyr.
Čerstvé i zpracované ryby budou pocházet z CHKO Český les. Maso a uzeniny nachystají uzenáři a chovatelé - Angus Farm ze Soběsuk, Matějka z Letin, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Plzák ze Dřevěné, Zelený z Drouhavče a Kesner z Terešova.
Zvěřinové speciality bude prodávat Zefa Volary a Bubeníček Úněšov. Šumavský pivovar bude točit pivo a připravovat hamburgery z hovězího masa z farmy Zelený.
Jablečné mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice a z Horského statku Abertamy.
Náměstí provoní i koření od Davídka. Prodávat se budou také bylinky, sazenice a kořenová zelenina.