Jídelna ZRTAS, která sídlí v Ptzni na Borech, zůstává i dále zavřená.

Jídelna ZRTAS, která sídlí v Ptzni na Borech, zůstává i dále zavřená. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Kvůli salmonele vyhledali lékaře další lidé, epidemie už ale ustupuje

  • 0
V Plzeňském kraji přibyli v pondělí a v úterý další čtyři lidé, kteří museli být hospitalizováni se salmonelózou. Dva přijala Fakultní nemocnice v Plzni a dva Klatovská nemocnice. Dalších devět lidí bylo v tyto dny ošetřeno ambulantně. Epidemie způsobená jídlem z vývařovny ZRTAS, je už na ústupu. Celkem zasáhla asi 130 lidí.

Epidemie začala v pátek, kdy lidé jedli špagety „á la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vejcem z plzeňské vývařovny ZRTAS. První pacienti s akutními střevními potížemi začali vyhledávat lékařskou pomoc už během pátečního večera. Někteří svůj stav konzultovali se záchranáři a lékaři telefonicky, jiní zamířili do nemocnice.

V pondělí ráno už bylo se salmonelou v Plzni hospitalizováno 53 lidí. Během dne fakultní nemocnice propustila do domácího léčení sedm pacientů.

„Dalších devět nově příchozích jsme ošetřili a dva jsme nově přijali k hospitalizaci. V úterý bylo propuštěno šestadvacet pacientů. Další nové případy už jsme nezaznamenali,“ informovala mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová. Na infekční klinice tak nadále zůstává 22 nakažených.

Nové případy zaznamenala i Klatovská nemocnice, tam v souvislosti s epidemií salmonely hospitalizovali o víkendu osm lidí.

Epidemie je největší za posledních patnáct let

„Během pondělní a úterý přijalo interní oddělení další dva pacienty, i oni uvedli jako zřejmý zdroj špagety,“ sdělil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška s tím, že žádný z pacientů zatím nebyl propuštěn.

Další desítky nakažených se léčí se salmonelou doma. Celkem bylo v nemocnicích i ambulancích ošetřeno více než 130 lidí. Podobnou epidemii kraj za posledních 15 let nepamatuje. Shodují se na tom hygienici i lékaři.

Původní informace hovořily o tom, že vývařovna ZRTAS v pátek připravila 140 porcí špaget. Podle nejnovějších údajů od hygieniků ale bylo porcí více, a to 183. Čtyřicet z nich ale bylo prodáno ve výdejně, kde byly ještě tepelně opracovány. Tím se zřejmě bakterie salmonely inaktivovaly.

Provozovna ZRTAS zůstává z rozhodnutí hygieniků stále uzavřena a je nařízena sanitace. S dodávkami jídla pro klienty vývařovny zatím pomáhá jiná firma.

Jídelna ZRTAS vařila špagety „á la carbonara“ i v minulosti

Zdroj nákazy zatím hygienici hledají. „Vzorky jsme nabírali v pondělí ráno. Byly to vzorky surovin, ale brali jsme i výtěry od přítomných lidí a brali jsme i stěry z prostředí. Nyní se to kultivuje. První oficiální výsledky budeme mít ve čtvrtek. Jsme v kontaktu s provozovatelem, ještě dáváme dohromady nějaké dodatečné informace. Jsme v kontaktu i s veterináři, kteří nám došetřují původ použitých vajec,“ řekla v úterý Jana Hejdová z krajské hygienické stanice v Plzni.

Podotkla, že vývařovna ZRTAS špagety „á la carbonara“ vařila i v minulosti. „Majitele se ptáme, kdy je dělali naposledy, kolik dělali porcí, zda neměli nového kuchaře, jestli ta činnost byla standardní. Jestli byla dodržena správná hygienická praxe. Snažíme se nic nepodcenit,“ zdůraznila Hejdová.

Podle jejích slov jde o závažný případ, který je výjimečný počtem nakažených. „Vzhledem k tomu, že vývařovna připravila osm set jídel a problém byl jen ve zmíněných špagetách, tak to vypadá, že problém směřuje k surovině. Zatím si netroufám říci, která to byla, než případ uzavřeme,“ doplnila Hejdová.