Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V Plzni vypukla epidemie salmonelózy, nákaza byla ve špagetách

Minimálně stovce lidí z Plzně a okolí od pátku výrazně zkomplikovaly život nebezpečné bakterie salmonely, která vyvolává bolesti břicha a úporné průjmy. Byla ve špagetách z místní vývařovny ZRTAS. Padesát lidí bylo hospitalizováno, zhruba stejný počet lékaři ošetřili ambulantně. Vzhledem k počtu nakažených jde o epidemii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I23n95k24a 58H74o27l74í55k64o12v64á 5970390924957

ZRTAS  -   http://www.zrtas-stravovani.cz/fotogalerie.html

0/0
27.7.2015 12:24

H84e16l69e82n41a 35P87a35r47d42u72b21s78k14á 1599242321321

Tak špagety Carbonara dělám výhradně z domácích vajec, protože tam se žloutky prakticky nevaří, jen se nalijí na hotové těstoviny a nechají se ztuhnout.

Divím se, že takové jídlo dělají ve veřejné vývařovně, to je jako dát si ve vývařovně tatarák... Taky slušný risk.

+1/0
27.7.2015 11:08

L72a49d28i98s23l33a42v 14Ž63e18n81í89š45e42k 6306304488258

... nno oni to dělají á-la , tak bude asi odlišná receptura...

0/0
27.7.2015 12:53

F22r57a53n17t80i70š36e33k 36C84h11m44e85l97a15ř 6838160

Problém není v Polsku nebo ve Vodnanech, ale v tom, že vývařovna nedodržela technologii - aby bakterie salmonely zahynuly a tím se staly neškodnými stačí, aby proběhla pasterizace při 72 C po dobu 16 sekund!

+4/0
27.7.2015 2:44

J69a32n44a 87S70t68e18h91l82í70k38o59v82á 2749450830396

zajímal by mě zdroj vajíček, sázím na Polsko..

0/−4
26.7.2015 20:02

T17o19m25á94š 20S27v52o95b19o76d77a 5169473144478

Agrofert

+2/−1
26.7.2015 20:02

J37a46n24a 77S92t76e69h82l48í72k77o52v61á 2969340280696

víc bych dala na to Polsko..

0/−1
26.7.2015 20:07

H49e24l74e18n97a 60Č17í49ž76k53o25v21á 9821151922318

A já bych řekla, že to opravdu nelze odhadnout. Salmonela je u drůbeže velice běžná, bez ohledu na zemi původu (asi před třemi lety byla nalezena např. i u vodňanských kuřat, jejichž reputace byla vždy celkově dobrá). Opakovaně jsem četla, že u drůběže je promořenost běžně kolem 10 procent, to je dost velké číslo. Ale dostatečným tepelným zpracováním se ničí -- a to tepelné zpracování zde bude možná "ten" problém.

+4/0
26.7.2015 20:21

R22o77b36e17r46t 24M96o24t42k54a 4216717539745

Na špagety carbonára se používají syrová vejce.

+2/−1
26.7.2015 20:58

O53n56d78ř52e87j 76Š63t33ě61p38á25n27e84k 5369920398329

Které se dodělají teplotou těstovin, proto se používají špagety/linguine či tagliatele.

0/0
26.7.2015 22:43

M61a93r47k68é74t22a 50Ž42e41m76l60i20č83k27o61v37á 1144980503673

No, což není dostatečně dlouhá doba "varu". Stačí jedno vejce se salmonelou a je na malér zaděláno.

0/0
27.7.2015 7:34

M35a35r49e43k 44B24e12n55d18a 5984794386155

sázíte špatně, salmonela se dá najít ve všech chovech drůbeže, malých i velkých na celém světě. Jde jen o to, jak to výrobce zařídí aby se to nijak dál nešířilo.

0/0
27.7.2015 15:05

J61a81n48a 91S79t15e87h13l40í47k43o31v56á 2119270400986

to ano,ale nízká cena vede..

0/0
27.7.2015 17:31

M33a97r87e39k 81B93e68n21d28a 5414764366405

To je celkem sranda, po dlouhá léta jsou tu vietnamské a čínské vývařovny předkládány jako velmi nebezpečné a nakonec tu stovky lidí otráví renomovaná česká cateringová firma.;-D

+4/0
26.7.2015 19:40

P85e67t60r 40F55i22a98l55a 9653176693613

No a, to nevylučuje, že nebyly ´vietnamské a čínské vývařovny dlouhá léta velmi nebezpečné´. Před časem se psalo o nějakém asijském bistru také v Plzni, kde bylo plno špíny a myši.

+3/0
26.7.2015 20:32

M46a31r19e95k 11B91e54n53d89a 5674794156165

Pane Fialo ale z produktů toho vašeho asijského bistra se nikdo neposral.

0/0
27.7.2015 15:07

J73i51ř65í 97M21i93c69h71á62l21e13k 3452872490865

po raná plzeň...

0/−2
26.7.2015 19:40

P84e86t33r 52H31r32a22b41á31k 6880197442750

každého to jednou potká...

0/−2
26.7.2015 21:07

K43a84r41e76l 92A59d50a15m 7359149986193

Možná už majitel neotevře vůbec nikdy!!

Až mu přijde účet za léčbu od zdravotních pojišťoven, a od sociálky za vydané dávky pro nemocné, a od poškozených požadavek na ušlý výdělek.

0/−2
26.7.2015 18:48

M58a66r76k59é55t84a 96Ž55e65m14l13i81č92k80o63v51á 1284530653883

Jen šílenec není při provozování vývařovny jídla dostatečně pojištěn....

0/0
27.7.2015 7:35

M14a59r36t86i76n 27K13r21a56l 7373440803977

Myslel jsem, ze se salmonela znici varenim, ale asi si to s necim pletu.

0/−3
26.7.2015 18:05

O47n32d23ř62e74j 54Š39t63ě59p77á86n28e37k 5739200668689

Vařením u alla carbonara?

+2/−1
26.7.2015 18:19

R51e82n84é 54Š53r69ů61t27e32k 8678185786528

Špagety za to nemůžou. Může za to vejce, ze kterého se dělala omáčka na špagety. To se rozmíchá žloutek, s pepřem a parmezánem, a hodí se to na uvařené špagety. Omáčka varem neprochází, "dojde" na teplých špagetách vytažených z vroucí vody.

+6/−1
26.7.2015 18:20

M54a57r75e47k 21B81e25n29d15a 5904894436735

Přesně pane René , tak je původní recept.

0/0
27.7.2015 15:09

P94e76t19r 88H98r75a47b45á70k 6740397252620

Pro tuhle firmu docela těžká rána. Někde se stala chyba a xx lidem způsobili v tomto letním horku nic moc příjemného. Salmonelu jsem měl a je to hnus, ač o život nejde. To že člověk "nedoběhne", to je prostě děsný. Odhadoval bych to na ty vejce.

+4/0
26.7.2015 16:47

D76a69v91i22d 37E17v94j50á97k 7440726799960

Doufám, že to je začátek konce těchto pseudo jídel, za pár šupů, které ,,otravují´´ život všem poctivým hospodským, a ted už i svým odběratelům

+5/−4
26.7.2015 16:42
Foto

J72i54ř85í 35K62r78a63t62ě35n86a 1311542587287

Které,,konkurují,,. Vlastníte hospodu?

+3/−1
26.7.2015 18:05
Foto

J79i75ř17í 21K15r71a80t66ě62n52a 1451972777167

Jak víte že to jídlo nebylo z nějaké hospody?

0/−3
26.7.2015 18:06

A66n98t35o20n53í35n 95Z49e72l25e88n13ý 2614823231176

Měli si dát k obědu brambory s rumem. Tam nemá salmonela šanci.

+4/−2
26.7.2015 16:39

T66o34m15á62š 46N31o28v67á65k 5677912101724

To je rada nad zlato.. Až se něčím přiotrávíte, dejte vědět, poradím vám podobnou ptákovinu.

+2/−2
26.7.2015 16:43

L28a72d20i43s64l83a29v 30Ž31e28n48í74š53e79k 6666484888828

.. hlavně když brambory necháš, a cpeš se jenom omáčkou.... ;-D

+2/0
27.7.2015 12:57

M76a14r79e39k 38B41e53n10d13a 5624134906845

;-D;-D;-D

0/0
27.7.2015 15:10

K69a37r56e71l 51M69a40s51o48p57u32s46t 3133837433978

Bohužel vyvařovny už od svého názvu skýtají nebezpečí!!!!Lacinné produkty s prošlou zárukou v kombinaci s divným personálem jsou časovanou bombou......navíc z těch nakažených je tuti 99 % duchodců....levné a nekvalitní žrádlo leda tak pro psy láká bohužel tuhle skupinu silně!!!!!:-/

+1/−13
26.7.2015 16:26

H56e74l86e97n29a 12Č27í94ž23k92o80v15á 9331391282268

Ten pojem "vývařovna" může být v článku využitý jako záměrné zobecnění. Když se podíváte pozorně, všimnete si, že se píše o "rozvážkách". Klidně to mohla být i běžná hospoda, která část svého odbytu zajišťuje právě dovážkami obědů do firem. Na tom není nic špatného, nemusí to být od základu špatný, neseriozní podnik. Neštěští se může stát všude, stačí ojedinělá nedbalost nebo nepozornost (a ani ta nemusí být, i při dodržení všech běžných hygienických opatření může vzniknout problém). No, a důchodci to asi převážně nebudou, ti postižení, protože v článku se píše o tom, že nakaženými jsou hlavně mladí lidé...

+13/0
26.7.2015 16:36

M68o24j56m88í82r 52M20o75t46y22č46k62a 3402805154930

A ještě si k tomu můžete přidat potenciální možnost závadné suroviny, kterou jakákoliv "vývařovna" nemůže dopředu ovlivnit.

+2/0
26.7.2015 17:06

T49o26m69á63š 56N26o96v70á18k 5537542561554

Co to je "divný personál"? ;-)

+4/0
26.7.2015 16:37

P47e69t43r 33M92a28r85š25o29u51n 5675908446876

jen aby to nebyla krabičková dieta

+1/0
26.7.2015 17:21

H52e65l14e58n60a 62Č98í98ž39k88o12v56á 9141671392908

Ještě k problematice "zneužívání záchranky": Existuje např. něco, co se nazývá "panická ataka". Postižený může mít pocit, že dostal infarkt, mrtvici, že každou chvíli ztratí vědomí, ba může i skutečně omdlít. Zavolá si (sám, nebo někdo, kdo je svědkem jeho potíží) záchranku. Ten člověk může mít i fyziologické projevy nemocí, o nichž si myslí, že ho postihly -- palpitace, zrychlený tep, pocity ochrnutí různých částí těla, různé subjektivně nesnesitelné bolesti... Rychlá ho odveze, v nemocnici se ukáže, že jeho problémy jsou "jen" psychické. Ale přesto jsou reálné, ten člověk skutečně trpí, má strach o život. Některé studie dokonce uvádějí, že více než třetina lidí, kteří těmito atakami trpí, při první z nich skončí na urgentním příjmu. Hodláme i tyto lidi postihovat za to, že si RZ zavolali "zbytečně"? Jsou -- jako laici -- povinni poznat, že jejich život ve skutečnosti není v ohrožení?

+15/0
26.7.2015 16:22

T21o43m65á31š 89N66o98v91á95k 5567222741634

Bohužel některé lidi zajímají víc peníze, než zdraví spoluobčanů.

+2/−2
26.7.2015 16:36

H11e49l22e87n35a 62Č82í64ž87k49o96v94á 9831691432938

Máte pravdu. Já si s dovolením ještě trochu přisadím, a to s ohledem na to, že jsem sama měla bohužel co do činění se situací, kdy se člověk s náhlým zdravotním problémem "bál" zavolat RZ, aby "neobtěžoval". Je to asi 4 nebo 5 roků a šlo o mou matku, bylo jí tehdy asi 70 let. Škobrtla na dvorku, upadla a zlomila si rameno. A víte, co udělala jako první? Doplazila se (doslova) do domu, konzultovala problém s otcem (který tomu jednak rozuměl jako koza petrželi, a navíc měl kvůli revmatu a rekonvalescenci po operaci páteře velmi omezenou pohyblivost), a přestože zvracela bolestí, "musela" se nejdřív omýt, protože "co by si doktoři pomysleli", ještě by ji mohli považovat za špindíru. Až potom volala sanitu -- a teprve po lékařském ošetření volala mně a přiznala mi, že mi to nechtěla říct hned, protože tušila, že bych ztropila bugr a volala tu záchranku okamžitě. Co tím chci říct: Vzbuzuje-li se v lidech dojem, že by za "bezdůvodný" výjezd sanitky mohli ještě být postiženi, nebo že je to "ostuda", když si pomoc zavolají, může to mít dost vážné následky. U mé matky šlo naštěstí jen o ortopedickou věc, ale živě si umím představit i člověka, jenž se tu záchranku stydí zavolat třeba i při infarktu, jen aby neobtěžoval a nevyvolal "problémy".

+12/−1
26.7.2015 17:19

I13v26o 39K20a60r21c76h 1780110327313

„špagety á-la carbonara“

špagety ala  s.al do rána

:-P:-P:-P:-P

+11/−1
26.7.2015 16:16

E74l47i58š67k65a 52K86u63č35e10r16o90v78á 7149382383783

divím se jedinému: že tak potenciálně rizikové jídlo jako carbonara dávali do polokonzerv. buď se karbonara udělá po česku - se sraženou vaječinou, a pak to není carbonara, ale je bezpečná, nebo se udělá správně, se žloutky vymíchanými do krémova, a pak je to potenciálně nebezpečná potravina. zda se dá udělat z vaječného polotovaru, který je ošetřený, to fakt nevím.

0/0
26.7.2015 16:12

O76n81d91ř71e24j 31Š62t61ě19p58á33n89e87k 5119210558619

Se sraženou vajecinou? Tohle slyším prvně. Spise je delaji s vajíčkem a smetanou a šunkou :D.

mimochodem, i vajecinu vám udělám krémovou;)

+1/0
26.7.2015 18:22

E60l42i23š11k48a 36K28u27č55e40r76o25v32á 7299802173483

no já jako carbonara dostala i tohle - sraženou vaječinu a slaninu na špagetách, děs

+1/0
26.7.2015 18:51

O50n31d55ř49e81j 75Š44t45ě12p89á77n15e12k 5209280898679

Noo a nebyl to pokus o "pravé" carbonnara ale s tím, že ty těstoviny ještě "dohřál" v hrnci?

0/0
26.7.2015 22:44

M57i76c77h45a62l 80M53i44l94l14e16r 9316422429112

v Melbourne se projevilo nakazeni salmonelou pred 2 tydny, v 5* hotelu Langham, alespon 44 lidi postizeno, vetsina odesla z nemocnice domu, ale 4 zustali v nemocnicnim osetrovani skoro tyden. Jedna zena po otrave predcasne porodila a ma dalsi komplikace.

Na kazdy vikend v Langhamu poradaji tzv. High Tea, luxusni odpoledni svacinu anglickeho stylu. Serviruji prekrasne francouzske miniaturni dorticky, buchticky se slehackou a jahodovym dzemem, mini-quiche, pasticky, de-luxe "duhove" sendvice. Ty se delaji tak, ze kazdy platek chleba ma jinou pomazanku/napln, poklada se jeden na druhy, aby vznikly barevne vrstvy, prekraji se a nakonec a nakraji na uhledne obdelnicky.

Ackoliv to ma stale jeste ve vysetrovani statni ygienik, podle vseho je na vine kureci pomazanka do tech duhovych sendvicu. Hotel zrejme setril a namisto aby pouzil maso z cerstve pecenych kurat, pouzil kureci maso, ktere zbylo od obeda - ze svedskeho stolu predchozi den!

Povest petihvezdickoveho hotelu pochoppitelne znacne utrpela, zavreli jim kuchyni a vsechno se muselo vydesinfikovat chlorovymi roztoky. Tim to jeste neskoncilo - pujde to nejspis k soudu a budou platit kompenzace postizenym.

+5/−1
26.7.2015 15:36

M70a17r92i72e 15M39a14l92a 8415344136904

Tak to se má Austrálie čím chlubit. ;-) A co souvislost? Jak souvisí 5ti hvězdičkový hotel v Melbourne s Plzní ani neřeším.

0/−5
26.7.2015 15:52

T26o37m77á35š 74N15o14v38á23k 5587712711844

Pán se chtěl pochlubit, že je v Austrálii ;-D

+5/−5
26.7.2015 15:59

M91i68l37a41n 48K41o94t68o44u71č10e48k 2206958942517

A nebo chtěl uvést příklad, že něco takového můlže potkat i luxusní hotel, nejen lacinou vývařovnu.

+9/0
26.7.2015 16:55

M46i72c51h31a55l 49M52i78l75l37e95r 9676372969422

R^ presne tak. Salmonela si nevybira kdyz se nedodrzi hygiena.

+6/0
26.7.2015 18:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.