"Běžně napečeme za týden 1 000 až 1 500 koláčů podle toho, jestli je v okolí nějaká pouť. Tenhle týden to je 2 500," přibližuje Konopíková s tím, že Chodské slavnosti jsou jednoznačně nejnáročnější dobou roku.
"Na slavnosti jsme se kvůli práci nedostali už hodně dlouho. Když zavřeme v sobotu ve tři hodiny odpoledne krám, jsme rádi, že jsme rádi. Taky máme hned potom týden dovolenou," říká Konopíková.
Budíček ve dvě hodiny v noci má celý rok. Jinak by nebylo možné zavážet v osm ráno koláče do prodejen. Ač na Chodských slavnostech naleznete na 400 stánků, speciální jen s Krchlebskými koláči tam nebude.
"To bychom už nestihli. Jsme na to jen čtyři, brigádníky si nebereme,"vysvětluje Konopíková s tím, že koláče pro slavnosti jsou k dostání jen v Krchlebech a ve dvou domažlických cukrárnách.
Chodské slavnosti, jejichž program začíná už v pátek, jsou největší národopisnou slavností v České republice. Nabídnou vystoupení desítek folklórních souborů i staročeský jarmark v historickém jádru města.
Během dvou dní organizátoři očekávají až 80 tisíc návštěvníků, každoročně je mezi nimi řada cizinců například ze Spojených států amerických či Japonska (více o programu Chodských slavností čtěte zde).