Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bezdružičtí slavili výročí povýšení na město a ochutnali i játra v medu

  8:47aktualizováno  8:47
Hrách připravený na sladko, játra nakládaná v medu nebo zelňáky. Tyto historické speciality mohli ochutnat návštěvníci oslav v Bedzružicích na Tachovsku. Místní lidé si tu o víkendu připomněli, že uplynulo 555 let od povýšení obce na město.

Historické pokrmy připravila na slavnosti Olga Kaderová. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Součástí svátečního programu byla také hudební a taneční vystoupení. Sláva byla o to větší, že letos uplynulo také 450 let od narození šlechtice, válečníka, cestovatele a hudebníka Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

Ten sice s největší pravděpodobností město, jehož název měl ve svém jménu, nikdy nenavštívil, ale přinesl mu velký věhlas. „Svým jménem udělal Bezdružicím velkou slávu,“ uvedl Jan Florian z Místní akční skupiny Český západ, která akci spolupořádala.

Město Bezdružice

První zmínka o Bezdružicích jako vsi pochází z roku 1227. Povýšení na městečko se uskutečnilo 31. října roku 1459. Dle Zákona o národních výborech z roku 1954 spadly Bezdružice do kategorie místní národní výbor. „Když se po roce 1990 národní výbory rušily, tak tam, kde byl městský, zůstal status města, tam, kde byl místní, vznikla obec. To samozřejmě mnoho lidí bralo jako křivdu,“ řekl starosta Jan Soulek.  V roce 2006 přišla novela zákona. „Stálo v ní, že pokud obec doloží, že před rokem 1949 byla městem, tak pak ji bude status navrácen. Dokumenty jsme nalezli a poslali je do Poslanecké sněmovny. Městem jsme se opět stali v říjnu roku 2006,“ řekl Soulek.

Na Bezdružicku na Kryštofa Haranta nedají dopustit a je mu zde věnováno několik projektů. Funguje zde například Klub přátel Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který pořádá nejrůznější besedy nebo pochody vztahující se k historii.

Velký zájem byl během slavností o ochutnávku pokrmů, které se připravovaly v době renesance. „Recepty jsou zhruba z doby, kdy se Kryštof narodil. Něco takového tedy mohli jíst na hradě Klenová, kde žil,“ konstatovala Olga Kaderová, která historické menu připravila.

Podle svých slov se snaží pokrmy vařit co nejvěrněji podle dochovaných receptů ze starých kuchařek. „Jsou to trochu jiné chutě, než jsem zvyklí. Například je tu homole hrachu připravená na sladko. Dávají se do ní i hrozinky,“ prozrazuje jeden z receptů Olga Kaderová.

Návštěvníci mohli zjistit, že i v období renesance lidé připravovali knedlíky. Ty ovšem vypadaly poněkud jinak, než ty současné. „Nedělaly se z mouky, jak je známe teď, ale z masa. Toto jídlo zmiňoval už mistr Jan Hus. Ten totiž ve středověku kritizoval, proč se tomuto pokrmu říká po německu knedle a ne česky šišky,“ říká

Ochutnat bylo možné třeba také zelňáky nebo játra nakládaná v medu. „Jedla se za studena. Vydržela dlouho, lidé je měli uložené v komoře,“ dodala Olga Kaderová, která se prý vaření věnuje hlavně pro radost.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Plzeňský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

(ilustrační snímek)
Střední školy berou uchazeče i v létě, o některé obory ale není zájem

Stovky volných míst zbývají na středních školách v Plzeňském kraji. Řada škol přijímá uchazeče i během letních prázdnin, přesto ale kapacitu nenaplní. O obory...  celý článek

Tomáš Němec z Městských lesů Horažďovice ukazuje škody, které kůrovec napáchal...
Podhůří Šumavy postihla kůrovcová kalamita, padne přes sto tisíc stromů

Kůrovec v posledních měsících ve velkém napadá zejména lesy na Domažlicku, v okolí Klatov a Horažďovic. Hajní a správci lesů teď označují napadené stromy,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.