Na Apetit festival v Plzni dorazilo několik tisíc návštěvníků (18. května 2013).

Na Apetit festival v Plzni dorazilo několik tisíc návštěvníků (18. května 2013). | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Plzeň zažila kulinářský svátek, na Apetit festivalu vařil Pohlreich

  • 7
Svátek všech gurmánů - plzeňský Apetit festival, o víkendu opět přilákal tisíce návštěvníků. Ochutnávali speciality z nabídky mnoha restaurací a ti nejšťastnější okusili i pokrmy, které přímo před zraky diváků připravil guru české gastronomie Zdeněk Pohlreich.

Právě kulinářská show Zdeňka Pohlreicha, která byla v sobotu k vidění hned dvakrát, spolehlivě přilákala před hlavní scénu nejvíce návštěvníků. 

A jaké bylo menu podle "šéfa"? Makrela s mandlovou krustou a pyré z paprik a fenyklu, Svatojakubské mušle s espumou z květáku a kořeněnou omáčkou a Tagliolini s citronem a bazalkou.

Při druhém vystoupení pak Pohlreich připravil Flank steak s glazírovanými cibulkami, Spaghetti se slávkami, česnekem a peperoncinem, Vejce Benedikt, Chřest s maltézskou omáčkou a Vepřovou kotletu se zelím, pestem a slaninou.

"Na tohle vaření jsem chtěl věci, které budou rychlé a trošku vizuální," vysvětlil Pohlreich, jak vybíral recepty pro vaření na plzeňském Apetit festivalu.

A jak se mu vařilo v Plzni? Prý stejně dobře jako všude jinde, komentoval s úsměvem a přiznal, že podobné akce pro veřejnost má moc rád. 

"Mám pocit, že je dobře, že se z nich stal takový zvyk, nechci říkat móda. Myslím, že jídlo zasluhuje hodně pozornosti a tyto akce to samozřejmě zlepšujou," míní Pohlreich, který i v západočeské metropoli pobavil diváky svým vtipkováním. 

Sushi, telecí líčka i krevety

Gurmáni si během sobotní části festivalu skutečně přišli na své, u mnoha stánků s prezentacemi jednotlivých restaurací mohli v nejrůznějších úpravách ochutnat například telecí líčka, kachní játra, jehněčí speciality, nadívanou kachnu, lososa, hovězí steaky ale i krevety nebo sushi.

Nechyběla ani nabídka kaváren, farmářské potraviny, stánek s několika druhy sektu a mnoho stánků, kde nabízely své výrobky minipivovary. 

Návštěvníci si pochvalovali nepřeberné množství pokrmů, které mohli ochutnat a příjemnou atmosféru. "Na Apetit festivalu jsem byla už loni a moc se mi tu líbí i letos. Chci si vybrat některý z pokrmů španělské restaurace El Cid a určitě se chystám i na ochutnávku sushi. To jsem totiž ještě nikdy nejedla," prozradila v sobotu Lenka Černá z Plzně.

Apetit festival pokračuje ještě během neděle. V poledne vystoupil Roman Vaněk se svým pořadem Peklo na talíři. Odpoledne pak své menu připraví Ondřej slanina z pořadu Kluci v akci a také Oldřich Sahajdák, držitel michelinské hvězdy.