Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (vpředu) je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (vpředu) je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. | foto: David Neff, MAFRA

Na Apetit festivalu bude vařit i držitel michelinské hvězdy Sahajdák

  • 1
Od kuchaře, který získal michelinskou hvězdu, tedy nejprestižnější mezinárodní ocenění, se budou moci přiučit návštěvníci plzeňského Apetit festivalu. Svoji kulinářskou show totiž předvede i Oldřich Sahajdák, spolumajitel a šéfkuchař pražské restaurace La Degustation Bohęme Bourgeoise.

Na plzeňském Apetit festivalu, který se za obchodním centrem Plaza uskuteční o víkendu 18. a 19. května, bude držitel kuchařského Oscara připravovat třeba hovězí tatarák.

Přestože vařil v restauracích po celém světě, je zastáncem tradiční české kuchyně. "Vaříme klasickou kuchyni buržoazie, z doby, kdy končilo Rakousko-Uhersko a vznikal český stát. Není založena na tuku a sádle. Je odlehčená, plná chutí a plně srovnatelná s francouzskou," vysvětluje Sahajdák.

Zdůraznil, že v době komunismu se česká kuchyně proměnila v těžkou, hnusnou kuchyni, která byla plná tlustého masa a zahuštěných omáček.

Sám si prý rád pochutná na plzeňském pivu. "K tomu je výborný králík, špenát a bramborový knedlík," podotýká Sahajdák.

Česká kuchyně je podle něj stále vynikající, ale dobrých kuchařů je málo, a to se na ní podepisuje. "Řekl bych, že nás, české kuchaře, čeká ještě dost práce," předpovídá kuchař s michelinskou hvězdou. Cizince, kteří chtějí ochutnat typicky český pokrm, by prý nejspíš pozval na zabijačku 

Základem pro skvělé jídlo jsou podle Sahajdáka kvalitní suroviny.

"Kromě několika běžných dodavatelů proto restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise nakupuje často na trzích a využívá služeb vlastního farmáře, rybáře, houbaře nebo chovatele drůbeže. Nekvalitním potravinám se může vyhnout každý. Stačí nakupovat přímo od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny, když prodávají brambory. To je správná cesta," radí šéfkuchař.

A co uvaří na plzeňském Apetit festivalu? Návštěvníci se mohou těšit na hovězí tatarák, šumavský chléb, pečený celer v chlebovém těstě, čerstvý tvaroh, drůbeží srdíčka, lesní houby, česnekovou pěnu, třeboňského kapra a mnoho dalších pokrmů.