Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Apetit festivalu bude vařit i držitel michelinské hvězdy Sahajdák

  20:12aktualizováno  20:12
Od kuchaře, který získal michelinskou hvězdu, tedy nejprestižnější mezinárodní ocenění, se budou moci přiučit návštěvníci plzeňského Apetit festivalu. Svoji kulinářskou show totiž předvede i Oldřich Sahajdák, spolumajitel a šéfkuchař pražské restaurace La Degustation Bohęme Bourgeoise.

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (vpředu) je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. | foto:  David Neff, MAFRA

Na plzeňském Apetit festivalu, který se za obchodním centrem Plaza uskuteční o víkendu 18. a 19. května, bude držitel kuchařského Oscara připravovat třeba hovězí tatarák.

Přestože vařil v restauracích po celém světě, je zastáncem tradiční české kuchyně. "Vaříme klasickou kuchyni buržoazie, z doby, kdy končilo Rakousko-Uhersko a vznikal český stát. Není založena na tuku a sádle. Je odlehčená, plná chutí a plně srovnatelná s francouzskou," vysvětluje Sahajdák.

Zdůraznil, že v době komunismu se česká kuchyně proměnila v těžkou, hnusnou kuchyni, která byla plná tlustého masa a zahuštěných omáček.

Sám si prý rád pochutná na plzeňském pivu. "K tomu je výborný králík, špenát a bramborový knedlík," podotýká Sahajdák.

Česká kuchyně je podle něj stále vynikající, ale dobrých kuchařů je málo, a to se na ní podepisuje. "Řekl bych, že nás, české kuchaře, čeká ještě dost práce," předpovídá kuchař s michelinskou hvězdou. Cizince, kteří chtějí ochutnat typicky český pokrm, by prý nejspíš pozval na zabijačku 

Základem pro skvělé jídlo jsou podle Sahajdáka kvalitní suroviny.

"Kromě několika běžných dodavatelů proto restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise nakupuje často na trzích a využívá služeb vlastního farmáře, rybáře, houbaře nebo chovatele drůbeže. Nekvalitním potravinám se může vyhnout každý. Stačí nakupovat přímo od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny, když prodávají brambory. To je správná cesta," radí šéfkuchař.

A co uvaří na plzeňském Apetit festivalu? Návštěvníci se mohou těšit na hovězí tatarák, šumavský chléb, pečený celer v chlebovém těstě, čerstvý tvaroh, drůbeží srdíčka, lesní houby, česnekovou pěnu, třeboňského kapra a mnoho dalších pokrmů.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bývalý hoteliér David Zdrha z Nezvěstic se živí stříháním ovcí. (17.8. 2017)
Krize mu změnila život, bývalý hoteliér se živí stříháním ovcí

Během ekonomické krize odjel podnikatel David Zdrha z Plzeňska na dovolenou na Nový Zéland, tam ho zaujalo stříhání ovcí a udělal si kurz. Nyní už zvládne...  celý článek

František Křižík ve své laboratoři ve 20. letech.
I vynálezce Křižík dělal klukoviny, s Klostermannem chodil tajně kouřit

Před 170 lety se na Klatovsku narodil vynálezce a průmyslník František Křižík. Rád vzpomínal na svého kamaráda z dětství - budoucího spisovatele Karla...  celý článek

Vlci ve výběhu u návštěvnického centra v Srní na Šumavě.
Vlk podřimuje a mláďata zlobí. Šumavská smečka připomíná lidskou rodinu

Vůdčí samec místo hlídání vlčat spí a když jedno z nich spadne z vysokého pařezu a natluče si, musí se postarat máma. Scény ze života vlků žijících ve výběhu v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.