Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Před návštěvníky Apetit festivalu bude vařit i rytíř Dalibor Navrátil

  10:31aktualizováno  10:31
Rytíř francouzského řádu Chaîne des Rôtisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil předvede své kuchařské kouzlení na plzeňském Apetit festivalu. Připraví francouzské menu, v němž nebude chybět hovězí po burgundsku či dezert mille feuille. Lidem chce ukázat, že francouzská kuchyně může být lehká a svobodná.

Dalibor Navrátil působil v řadě slavných restaurací. Mimo jiné i v pařížském hotelu Ritz. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Dalibor Navrátil patří mezi uznávané odborníky u nás i v zahraničí, na Apetit festivalu vystoupí úplně poprvé.

"Předkrmem bude galette z foie gras, tedy z bílých kachních jater. Francie se vyznačuje tím, že hodně připravuje vnitřnosti, ledvinky, jatýrka, líčka," přibližuje Dalibor Navrátil. 

Foie gras bude zabalené ve speciálním máslovém těstě. "To má svůj důvod. Foie gras obsahují z drtivé většiny (až z 88 procent) tuk. I když se snažíme plátek poctivě a dobře ugrilovat, ztráta je obrovská," osvětluje Navrátil.

Kachní jatýrka se z tohoto důvodu zabalí do těsta a pečou v troubě. Ztráty jsou pak minimální, tuk se totiž případně vsákne do těsta.

Hlavním chodem bude další typická francouzská specialita - hovězí po burgundsku, tedy pomalu dušené hovězí maso v červeném víně.

"A jako dezert budu dělat mille feuille z čokoládových ledových plátků s pralinkovým krémem a mandlovou sušenkou," láká Navrátil. 

Rád by lidem ukázal, že francouzská kuchyně není vůbec tak těžká, jak se může na první pohled zdát. "Může být lehká, svobodná," ujišťuje kuchař, který v zemi galského kohouta strávil tři a půl roku.

Kromě pařížského hotelu Ritz působil i v dalších slavných restauracích, například v rybím restaurantu v Bretani, v Le Guide restaurantu v Lyonu, pracoval také pod slavnou francouzskou legendou Joëlem Robuchonem.

Apetit festival se v Plzni uskuteční 17. a 18. května za obchodním centrem Plzeň Plaza. Dalibor Navrátil se návštěvníkům představí v neděli od 15 do 16 hodin. Více o letošním Apetit festivalu čtěte zde.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Tomáš Němec z Městských lesů Horažďovice ukazuje škody, které kůrovec napáchal...
Podhůří Šumavy postihla kůrovcová kalamita, padne přes sto tisíc stromů

Kůrovec v posledních měsících ve velkém napadá zejména lesy na Domažlicku, v okolí Klatov a Horažďovic. Hajní a správci lesů teď označují napadené stromy,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Plzeňský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Plzeňský výčepní Miroslav Štych vyhrál soutěž Pilsner Urquell Master Bartender....
Nejlepší výčepní Česka i Slovenska pozná plzeňský ležák i poslepu

Poprvé za dvanáct let existence soutěže Pilsner Urquell Master Bartender zvítězil výčepní z Plzně. Miroslav Štych se jí zúčastnil už počtvrté, v degustaci pěti...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.