Dalibor Navrátil patří mezi uznávané odborníky u nás i v zahraničí, na Apetit festivalu vystoupí úplně poprvé.
"Předkrmem bude galette z foie gras, tedy z bílých kachních jater. Francie se vyznačuje tím, že hodně připravuje vnitřnosti, ledvinky, jatýrka, líčka," přibližuje Dalibor Navrátil.
Foie gras bude zabalené ve speciálním máslovém těstě. "To má svůj důvod. Foie gras obsahují z drtivé většiny (až z 88 procent) tuk. I když se snažíme plátek poctivě a dobře ugrilovat, ztráta je obrovská," osvětluje Navrátil.
Kachní jatýrka se z tohoto důvodu zabalí do těsta a pečou v troubě. Ztráty jsou pak minimální, tuk se totiž případně vsákne do těsta.
Hlavním chodem bude další typická francouzská specialita - hovězí po burgundsku, tedy pomalu dušené hovězí maso v červeném víně.
"A jako dezert budu dělat mille feuille z čokoládových ledových plátků s pralinkovým krémem a mandlovou sušenkou," láká Navrátil.
Rád by lidem ukázal, že francouzská kuchyně není vůbec tak těžká, jak se může na první pohled zdát. "Může být lehká, svobodná," ujišťuje kuchař, který v zemi galského kohouta strávil tři a půl roku.
Kromě pařížského hotelu Ritz působil i v dalších slavných restauracích, například v rybím restaurantu v Bretani, v Le Guide restaurantu v Lyonu, pracoval také pod slavnou francouzskou legendou Joëlem Robuchonem.
Apetit festival se v Plzni uskuteční 17. a 18. května za obchodním centrem Plzeň Plaza. Dalibor Navrátil se návštěvníkům představí v neděli od 15 do 16 hodin. Více o letošním Apetit festivalu čtěte zde.