Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Apetit festivalu zavoní smažení švábi i kapučíno připravené v dusíku

  16:24aktualizováno  16:24
Pokrmy, na které jsou pyšné nejlepší restaurace z regionu, i netradiční delikatesy z hmyzu či živé květy, ochutnají návštěvníci plzeňského Apetit festivalu. Ten se uskuteční 17. a 18. května v areálu za obchodním centrem Plaza. Organizátoři slibují, že se na něm předvede elita mezi kuchaři.

Jednou z nejzářivějších hvězd Apetit festivalu bude jistě šéfkuchař a guru české gastronomie Zdeněk Pohlreich. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Nebude chybět Zdeněk Pohlreich a představí se i Roman Paulus, jehož zásluhou již potřetí restaurace Alcron obhájila michelinskou hvězdu," láká Petr Jirásek z pořádající agentury Pigs Production.  

Dalšími hosty pak budou třeba rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil a také Veronika Koko Kokešová, foodblogerka roku 2013. Návštěvníci se mohou těšit i na italskou kuchyni v podání italského šéfkuchaře Riccarda Lucque.

Součástí festivalu je i soutěž o titul  "Západočeská restaurace roku 2014" bude letos bojovat vybraných patnáct restaurací a z nabídky dvaceti pivovarů a minipivovarů návštěvníci vyberou nejlepší pivo.

"V letošním ročníku přibylo pět nových restaurací a tři pivovary. Novinkou je také soutěž Food cup Czech Specials která si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství České republiky. Zúčastní se jí restaurace U Salzmannů, Švejk a Stará Sladovna, které jsou zařazeny do projektu Czech Specials. Tyto restaurace připraví soutěžní pokrm inspirovaný jednou z typických surovin západočeského kraje," vysvětlil Jirásek.

Kromě nabídky menu soutěžních restaurací budou gurmány lákat i další restaurace, kavárny, bary a vinaři.

K mání budou i potraviny od farmářů

Ani letos nebude chybět molekulární kuchyně Petra Koukolíčka, která nabídne například nitrokapučíno, tedy kapučíno připravené v tekutém dusíku, s jablečným štrúdlem nebo parmskou šunku jako kaviár.

"O nevšední zážitek se postará Kantýna Fresh Bistro s nabídkou živých květů nebo také restaurace Šach Mat, která bude lákat na hmyzí speciality, jako je štír nebo smažený šváb na chutney," dodal Jirásek.

Jako obvykle bude součástí festivalu také soutěž středních škol "Vaříme s regionální potravinou".

Na své si přijdou i milovníci vína, kteří budou moci ochutnat tuzemská i zahraniční vína. Samozřejmostí je nabídka kaváren či barů s míchanými nápoji, farmáři nabídnou regionální speciality, připraven je i bohatý doprovodný program.

Na hudebním pódiu vystoupí kapely YOYO band nebo Vltava a pro milovníky humoru jsou připravena vystoupení "Na stojáka".

Organizátoři slibují, že festival bude letos opět o něco větší a návštěvníci si budou moci pohodlně vychutnat nabízené delikatesy v rozšířených odpočinkových zónách.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Horolezec Jan Trávníček se na laně spouští ze střechy obchodního centra Plaza....
Začíná Sportmanie, odvážlivci se na laně spustí ze střechy obchoďáku

Slanění z výšky až třiceti metrů je jedním z lákadel akce Sportmanie, která večer začne v Plzni v areálu za obchodním centrem Plaza. Adrenalinovou disciplínu...  celý článek

(ilustrační snímek)
Řidiče, který policistům ujížděl stoosmdesátkou, poslal soud za mříže

Německého řidiče, který po D5 ujížděl policistům z Rudné u Prahy až na Tachovsko, poslal Okresní soud Plzeň-jih na 3,5 roku do vězení. Při honičce se střílelo...  celý článek

Plzeňský výčepní Miroslav Štych vyhrál soutěž Pilsner Urquell Master Bartender....
Nejlepší výčepní Česka i Slovenska pozná plzeňský ležák i poslepu

Poprvé za dvanáct let existence soutěže Pilsner Urquell Master Bartender zvítězil výčepní z Plzně. Miroslav Štych se jí zúčastnil už počtvrté, v degustaci pěti...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
MISTR VE STROJÍRENSTVÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.