Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.
Sekt nebo šampaňské patří ke sváteční chvíli.

Sekt nebo šampaňské patří ke sváteční chvíli. | foto: Bohemia SektProfimedia.cz

Příprava začne už přinesením nápoje domů a uskladněním. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Rozhodně se vyhněte otevírání hned poté, kdy jste sekt přinesli z obchodu. Pokud vám tedy nejde o předvádění střelecké show.

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.

Krok za krokem

1. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

2. Odstraníme kapsli.

3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

6. Servírujeme do sklenek typu flétna, zhruba do poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Rozdíl mezi šampaňským a sektem

Sekt se vyrábí takzvanou Charmatovo metodou, která spočívá v tom, že vinař nejprve vyrobí základní tiché víno, do kterého následně přidá tirážní likér (směs živých kvasných kultur s cukrem). Ten zapříčiní druhotnou fermentaci, probíhá v uzavřených nerezových tancích. 

Uzavření je důležité právě proto, aby se oxid uhličitý vzniklý při procesu kvašení koncentroval do vína a dal mu finální perlení. Po skončení procesu druhotné fermentace vinař nalahvuje vína přímo do sektových lahví a pouští je na trh.

Šampaňské se vyrábí tradiční metodou Champenois, která pochází přímo z oblasti Champagne. Hlavním rozdílem mezi Charmatovou metodou a Champenois je druhotná fermentace, která v případě šampaňského probíhá přímo v lahvích.

Po skončení fermentace, případně zrání, které může trvat několik měsíců až let v závislosti na finální kvalitě šampaňského, se musí odumřelé kvasinky dostat z lahve. Následuje proces, při kterém se postupným otáčením lahve a zvyšováním jejího úhlu ve speciálních stojanech střásá kal, odumřelé kvasinky se koncentrují v hrdle lahve.

Abychom byli schopni je beze zbytku odstranit, musíme hrdlo prudce zchladit a posléze odstřelit pomocí tlaku láhve. Pokud využijeme tlaku lahve, přijdeme zároveň i o část sektu, který je potřeba doplnit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...