Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival nabízí lahůdky barokní kuchyně, račí maso i ragú z hlemýžďů

  17:45aktualizováno  17:45
Račí maso z Holandska, ragú z hlemýžďů nebo po dvanáct hodin dušené kachní maso. Tyto pokrmy budou součástí barokního menu, které se bude podávat 1. srpna v Kladrubech na Tachovsku. Ochutnávky pokrmů typických pro toto období jsou součástí programu festivalu 6 týdnů baroka.

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní kuchyní. | foto: Martin Polívka, MAFRA

„Tehdejší kuchyně byla založená na základních surovinách, jako jsou luštěniny, obilniny. Používaly se velice levné druhy masa jako slanina a špek, částečně i ryby, dále sušené ovoce a houby či plodiny, které si dokážeme vypěstovat doma na zahrádce - česnek, cibule, bylinky,“ přibližuje kuchař Martin Havlík, který pro festival ochutnávky barokní kuchyně připravuje.

Recepty čerpá z dobových kuchařek či zahraničních webů. Ač je přesvědčen, že s náležitým komentářem by strávníkům jídlo připravené přesně podle receptu z doby baroka chutnalo, sám je mírně upravuje. Třeba tím, že některé suroviny, konkrétně koření, úplně vynechává.

„Dnes není úplně běžné dávat na maso skořici. Nebo nepoužíváme v takové míře zázvor,“ přibližuje Havlík, podle něhož je dnes běžné užívat tyto ingredience spíše pro sladké pokrmy.

V baroku z koření převažoval pepř a muškátový květ

Havlík však upozorňuje, že současné pokrmy vznikly právě z těch časem prověřených. Lidem chutnají a pouze se v závislosti na surovinách a technologiích v průběhu času mění.

„Všechno se zrychluje, přípravy jsou rychlejší,“ jmenuje hlavní změnu Havlík a vzápětí dodává, že se opět vrací příklon k pomalému zpracování jídla - pomalému pečení či úpravám při nízkých teplotách.

Chutě byly v baroku mnohem jednodušší, z koření převažovala sůl, pepř a muškátový květ. „Tehdejší kuchyně byla opravdu mnohem prostější. Na jedno jídlo se využilo čtyři pět surovin, ne jako dnes, kdy se do jednoho hrnce dá i dvacet surovin,“ podotkl Havlík.

Více informací o festivalu 6 týdnů baroka najdete na internetových stránkách zde.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pervitin
Dealer nabízel pervitin za peníze i za sex, protislužbou platil i muž

Kriminalisté obvinili čtyřicetiletého Plzeňana z obchodování s drogami. Podle nich narkotika prodával nejen za peníze, ale přijímal i „poplatek“ v podobě...  celý článek

Bývalý hoteliér David Zdrha z Nezvěstic se živí stříháním ovcí. (17.8. 2017)
Krize mu změnila život, bývalý hoteliér se živí stříháním ovcí

Během ekonomické krize odjel podnikatel David Zdrha z Plzeňska na dovolenou na Nový Zéland, tam ho zaujalo stříhání ovcí a udělal si kurz. Nyní už zvládne...  celý článek

Vlci ve výběhu u návštěvnického centra v Srní na Šumavě.
Vlk podřimuje a mláďata zlobí. Šumavská smečka připomíná lidskou rodinu

Vůdčí samec místo hlídání vlčat spí a když jedno z nich spadne z vysokého pařezu a natluče si, musí se postarat máma. Scény ze života vlků žijících ve výběhu v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.